tirsdag, oktober 06, 2015

7 stjerner til Drømmespejlet på Bookeater

http://www.bookeater.dk/vbforum/boger-uden-genre/19059-drommespejlet.html

Forfatter: Rasmus Svarre
Bogen kort fortalt: Alice er optimist og en drømmer, det gør livet lidt mere spændende
Udgivelsesår: 2015
Forlag: Fahrenheit
Samlet bedømmelse: 7/10
Sprog: 10/10
Handling: 9/10
Underholdningsværdi:
Forestil dig en bog hvor fortællinger er blandet. En lille smule Harry Potter, rammen fra Alice i Eventyrland og en vindmøllekæmpende Don Quijote. Så har du et lille billede af hvordan den her billedbog er.

Fortællingen er om Alice, hvis mor har finansielle problemer. Nu bor de i en campingvogn og moren leder efter arbejde på nettet. Det er kun midlertidigt og selvom moren kun optræder kort er det tydeligt situationen er uholdbar og ikke særligt rar. Alligevel tager Alice det som et eventyr. De er jo som at være på sommerferie hele året.

På bænken tæt ved har Alice en hemmelig ven Jorge og han får hende til at fortælle historier. Han er blind og lover Alice en drøm i nat. En drøm så hun ikke dør mens hun sover. Det er Alice nemlig bange for kan ske mens man sover.
Denne nat får hun en drøm, en drøm om at skulle finde Isfahan.

Det er en mærkelig drøm, med drømmelogik der leder hende på vej til midten af en labyrint, måske til himlen og tilbage igen. Intet er muligt, alt er mærkeligt og hun kommer endda forbi Junglebogen.

Jeg har læst den. En gang, to gange, otte gange. Ca. tyve sider. Selve rammen er ret enkel. Det er et eventyr. Men alt det indimellem er noget helt andet. Det er et sammensurium og jeg føler slet ikke jeg bør vide noget om tingene for at synes det er fedt. Det var en fed oplevelse at kunne se Don Quijote og kaninen fra Alice i Eventyrland. Hvordan Drømmespejlet også er en lille smule som spejlet fra Harry Potter.

Tegningerne er i flere lag. Det er lavet på en flot måde, samt de er nemme at følge, mens de ikke følger samme procedure som billedbøger gør flest. Det giver en god dynamik.

Er den egnet til børn? Ja. Som sagt er det et eventyr og man kan snakke om alle de skæve karakterer, der er talebobler og smukke billeder af folk der vandrer. Noget virkeligt fedt er først gang man ser tigeren, hvordan den bliver forværret for hvert billed til man slet ikke kan være i tvivl om at den tiger er syg.

Det er ikke Alice i Eventyrland, men det er heller ikke et drømmeland. Drømmespejlet hedder den, men kun fordi spejlet er i drømme og viser drømme ikke altid lidt af virkeligheden?

Jeg blev overrasket over hvor meget jeg kan lide den. Jeg glæder mig til at dele den oplevelse jeg havde med den med andre. Den er lige så vel til voksne som den er til børn. Som hvordan moren har det med at være arbejdsløs og bo i en campingvogn. Hvordan Alice har det. Hvordan et barn møder nye mennesker, selv i drømme. Det er en god bog som er gennembearbejdet, kan virke let og overskuelig men slet ikke er det. Fordi nok er den nem at læse, i et godt sprog, men den har mere end bare 20 sider i sig. 

Ingen kommentarer: